Animation|Augmented Reality|AV Installations|Film|Light Art & Video Mapping|Virtual Reality

Peace in Progress

Director Demian Albers (APVIS) |   Project Gemeente Breda   |  Co-operation Lisette Spee Creative Concepts

Historische escape room met Virtual Reality

De Vrede van Breda, gesloten op 31 juli 1667 in het Kasteel in Breda, was het verdrag tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, Engeland, Frankrijk en Denemarken dat de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog eindigde: een handelsoorlog die zich afspeelde op zee en rond overzeese koloniën. Gemeente Breda wil deze historische gebeurtenis onder de aandacht brengen. Hoe verbind je deze gebeurtenis uit een ver verleden met de tegenwoordige tijd?

Hoe maak je deze gebeurtenis relevant voor bezoekers van nu?

In samenwerking met Lisette Spee Creative Concepts is VR-escape room Peace in Progress ontwikkeld. Deze escape room combineert de virtuele wereld met de echte wereld en overleg en samenwerking staan centraal.

Een team van vier tot zes spelers betreedt het mysterieuze onderzoekscentrum van Professor Fred Forhandlig, waar zich een tijdsmachine bevindt. Er is zojuist iets mis gegaan, de professor roept de spelers op om de tijdslijn te herstellen, er is maar een uur de tijd om alle puzzels op te lossen!

Een van de spelers reist naar het verleden met behulp van de virtual reality bril. De spelers kunnen alle puzzels alleen maar oplossen als de twee ruimtes met elkaar verbonden worden door sterke communicatie en samenwerking. In de interactieve VR-installatie leveren de digitale puzzels sleutels voor de fysieke puzzels in het onderzoekscentrum en vice versa.

PiP-portret-professor-Forhandlig

Entertainment met impact

De Vrede van Breda werd uiteindelijk na flinke onderhandelingen en verschillende belangen die beslecht moesten worden getekend. De deelnemende teams lossen het vraagstuk op in een uur, het werkelijke verdrag had natuurlijk meer tijd nodig maar de kern van het verhaal is te beleven in de escape room. Zo wordt het educatieve doel op entertainende wijze belicht. De geschiedenis is niet te veranderen, je kunt er wel van leren. In deze tijd levert de escape room inzichten op over communicatie en samenwerking binnen een team.

Op 20 juli 2017 ging de escape room in première in het Holland Casino in Breda. Op dit moment is de escape room voor exploitatie overgenomen door Riddle Room in Best.