Animatie|Augmented Reality|AV Installations|Documentaire|Light Art & Video Mapping|Virtual Reality

Synthese

Created by Matunda Groenendijk (APVIS)

Een poëtische ervaring over een oude schilder die zichzelf verliest in het oneindige proces van zijn volgende meesterwerk

In een prestatiemaatschappij worden wij er bijna dagelijks mee geconfronteerd: Ben ik wel goed genoeg? Doe ik er toe? Voeg ik iets toe? Men is altijd zo druk bezig met het afvragen wat zij toevoegen aan het leven, dat ze zich nooit afvragen wat de wereld hen geeft. Synthese is een introductie op Walter Gardners prestatiegerichte wereldbeschouwing en zijn reis naar een nieuwe, bevrijdende blik: genietend van de zon, de wolken en de wind, hervindt hij zichzelf en zijn passie in de schilderkunst.

Een onderzoek naar twee contrasterende wereld ervaringen

In ‘Synthese’ onderzoekt Matunda het contrast tussen een gelimiteerde persoonlijke wereld ervaring en een alomvattend verbindend perspectief.

De kijker reist in twee delen tussen deze twee wereld ervaringen, beginnend in het atelier waar de schilder Walter Gardner zich stort op het maken van zijn volgende meesterwerk. De kijker ziet Walter zich steeds verder afzonderen terwijl de dagen voorbij schieten: zijn post blijft ongeopend op zijn deurmat liggen, hij haalt de telefoon van de haak en barricadeert zelfs zijn deur. Afval en onafgemaakte schilderijen stapelen zich om hem heen op terwijl hij nog een keer probeert te bewijzen dat hij de schilder is die hij ooit was. Hij verliest hierbij zichzelf in zijn kleurloze persoonlijke wereld ervaring.

Vooral in coronatijd, waar social distancing en lockdowns de norm zijn, vindt Matunda het belangrijk om mensen te inspireren en te verwonderen met een ervaring waar men zich kan open stellen voor een andere blik op de wereld.

Deze bevinding ervaart Gardner in het tweede deel van de ervaring. Hier geeft hij zijn poging tot het maken van een meesterwerk op en treedt hij voor de eerste keer in maanden weer naar buiten. Terwijl hij aan zijn reis begint met een onbekende bestemming ziet de kijker de kleuren in Walter’s leven wederkeren: genietend van de zon, de wolken en de wind, hervindt hij zichzelf en zijn passie in de schilderkunst terwijl alles om hem heen wegtrekt in abstractie. Hier ontstaat een ‘Synthese’ waar hij als het ware opgaat in zijn uiteindelijke meesterwerk.

De virtual reality ervaring ´Synthese´ is gemaakt voor de Oculus Rift (S), maar kan ook met een Oculus Quest door middel van Oculus Link ervaren worden. De gehele ervaring duurt in totaal 5 minuten. Het is een installatie die door één persoon wordt ondergaan in een ruimte van maximaal 4×4 meter waarin hij/zij vrij kan bewegen. Er is zowel een Engelse als een Nederlandse versie beschikbaar. De titel van de Engelse versie is ´Synthesis´.

Credits

Regie en VR Design Matunda Groenendijk (APVIS)

Tekst Micha Hamel

Stem Eddie

Producent Studio APVIS

Audio Design VR Sam Cartier

Assistent VR Design Demian Albers (APVIS) Ines Fernandes (APVIS)