Animatie|Augmented Reality|AV Installations|Documentaire|Light Art & Video Mapping|Virtual Reality

The New Body vr

New Body vr

Regie Demian Albers (APVIS) |   In samenwerking met De Stilte |  Support Best of the Fest festival

Interactieve virtual reality dans installatie

The New Body vr is een experiment van Studio APVIS en De Stilte waarin het dansend lichaam in de virtuele wereld onderzocht wordt.

In Virtual Reality zijn we niet gebonden aan de wetten van de fysica waardoor de mogelijkheden letterlijk open liggen. ‘The New Body vr’ is geen vertaling van dans naar virtual reality maar het project is een eerste stap tot het ontwerpen van de nieuwe werkelijkheid.

Traditioneel staat de man in de dans symbool voor kracht en hoffelijkheid, de vrouw is de schoonheid. In deze VR-installatie zijn de dansers niet uitgesproken mannelijk of vrouwelijk. Op basis van de dans, opgenomen met een motion capture suit, ontwerpt Demian Albers in samenwerking met Jack Timmermans nieuwe lichamen en bewegingen. Lichaamsdelen worden uitgewisseld tussen dansers, vergroot, gedupliceerd en achterste voren afgespeeld waardoor een vervreemding ontstaat die toch geloofwaardig lijkt te zijn in deze nieuwe realiteit.

Een nieuw vocabulair is ontstaan, voor choreograaf en animator

Zo onderzoeken we de samenwerking tussen twee disciplines. De dansmaker schetst en schaaft bij tot het einde, de animator maakt een plan en werkt dit plan uit. In vergelijking met de dansmaker een stug en tijdrovend proces waarin gemaakte keuzes uitgevoerd worden. In dit project ontwikkelen we een samenwerking waarin de flexibiliteit en experimenterende houding centraal staat.

Met een motion capture pak zijn twee dansende lichamen gedigitaliseerd en met behulp van de HTC vive kan de bezoeker zelf een nieuw dansend lichaam bouwen. In The New Body vr bestaat de voorstelling slechts voor één keer, voor één paar ogen. Een intieme ervaring waarin je midden in de dans staat en de aanwezigheid van de dansende lichaam ondanks de het digitale, vervreemdende karakter soms intimiderend aanwezig is.

The New Body vr is geen vertaling van dans naar virtual reality maar het project is een eerste stap tot het ontwerpen van de nieuwe werkelijkheid en geeft ons zicht op de mogelijkheden en de werking van de nieuwe gereedschappen in vr.

Duur: circa zeven minuten

 

Making of with motion capture suit and dancers.


        

    

Interview Eva La Futura during Cinedans, Eye filminstitute, Amsterdam

Credits

Concept Demian Albers, Jenny van den Broeke // Studio APVIS,  Jack Timmermans – De Stilte

Choreografie Jack Timmermans

VR Design Demian Albers, Marco Jongenelis // Studio APVIS

Productie Jenny van den Broeke // Studio APVIS

Dansers Kaïa Vercammen, Gianmarco Stefanelli

Muziek La Machina – Deuxième Entretien

Met dank aan Henk van Alphen, Michel Gutlich